Our Story

Από μια μικρή οικογενειακή βιοτεχνία που παράγει ρούχα και στάμπες, ως τη σαγηνευτική ανάδυση της Iris Luxury Clothes, το ταξίδι υπήρξε –και συνεχίζει να είναι– μαγευτικό.

Τα πρώτα χρόνια: ορίζοντας τις αξίες
Πριν από περίπου τριάντα χρόνια (1988) ο Δήμος Πολίτης ήρθε να προσθέσει το δικό του δημιουργικό αποτύπωμα στον χώρο του ενδύματος και της στάμπας. Έχοντας σπουδάσει Σχέδιο και Αρχιτεκτονική στη Φλωρεντία, στην αρχή ακολούθησε την οικογενειακή παράδοση που τον ήθελε να χαράσσει σχέδια στο αρχιτεκτονικό γραφείο του πατέρα του.

Όμως, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το ανήσυχο πνεύμα του Δήμου οδήγησε τα βήματά του μακριά από τα αρχιτεκτονικά σχέδια και πίσω –ολοταχώς– στα μεγαλεπήβολα εφηβικά του όνειρα: να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία παραγωγής ρούχων και στάμπας. Μια εταιρεία που η πραγματική της αξία δεν θα ήταν το μέγεθός της και η οικονομική της ισχύς αλλά το ασίγαστο πάθος του Δήμου για το ξεχωριστό σχέδιο, το ποιοτικό, ανθεκτικό και ιδιαίτερο ύφασμα, την ερεθιστική για όλες τις αισθήσεις –ως και προκλητική– στάμπα, στοιχεία που στο σύνολό τους θα είναι ικανά να προσφέρουν προστιθέμενη αξία στις πελάτισσές του.

Μία σημαντική κληρονομιά: εφαλτήριο για ένα νέο εγχείρημα
Μέχρι το 1995, η Lots of Stamps, η δυναμικά ανερχόμενη βιοτεχνία που έκτισε ο Δήμος Πολίτης, έχει καταφέρει στο πέρασμα του χρόνου να ανοίξει νέους δρόμους. Τα σχεδόν αέρινα σταμπωτά ρούχα του, η επίμονα ατίθαση στάμπα του, τα περίτεχνα/αφηρημένα/εξωτικά/ατημέλητα σχέδιά του ξέρουν να συμπλέκονται αρμονικά με τις τελευταίες «πινελιές» της τεχνολογίας, όπως αυτή αγωνίζεται να «εκφραστεί καλλιτεχνικά» μέσα από τη νέα μηχανολογική εγκατάσταση με την οποία ο Δήμος Πολίτης προικίζει τη βιοτεχνία του το 2000, δίνοντας σιγά-σιγά τη σκυτάλη στον γιο του, Άρη Πολίτη.   

τί είναι η Iris Luxury Clothes
Iris Luxury Clothes – The Story

Η παράδοση ως εξέλιξη
Με την τοποθέτηση του Άρη στο τιμόνι της Lots of Stamps γίνεται ταυτόχρονα αύξηση και του δημιουργικού κεφαλαίου της εταιρείας. Στα χνάρια του πατέρα του, σε πρώτη φάση ο Άρης Πολίτης προσέχει πάντα να «γεμίζει τα μελάνια του» με / να αποτυπώνει στα ρούχα του χρώματα, ύφος και σχέδια που έχουν μια μεσογειακή, σχεδόν πρωτεϊκή υφή αλλά και ουσία, χωρίς να απομακρύνει το βλέμμα του από τις τάσεις των σύγχρονων κέντρων  μόδας.

Η έμπνευση έχει χρώματα ελληνικά: ήλιος, θάλασσα και αρχαιοελληνικό μέτρο
Σε ένα από αυτά τα «ταξίδια του στη Μεσόγειο» ο Άρης ανακάλυψε μια –καλά κρυμμένη από τις διεθνείς πασαρέλες– νησίδα διαχρονικότητας στα ελληνικά νερά. Ήταν μια σχεδόν μυσταγωγική έκλαμψη. Μια ευρηματική σύλληψη που οδήγησε στη συνένωση του αυθεντικά αρχαιοελληνικού στιλ και πνεύματος με τις έως τότε σκόρπιες ψηφίδες των ανικανοποίητων απαιτήσεων για άνεση, καλαισθησία, πολυτέλεια και θηλυκότητα –απαιτήσεις που έχει η σύγχρονη γυναίκα από το τουριστικό ένδυμα.   

Μια πουκαμίσα γεμάτη στιλ, άνεση και ελληνικότητα
(ή αλλιώς: τουριστικά ενδύματα που κλείνουν μέσα τους το ελληνικό καλοκαίρι)
Ο Άρης προσέκρουσε σε αυτή τη νησίδα δημιουργικότητας, όταν, το καλοκαίρι του 2015, περιδιαβαίνοντας τα στενοσόκκακα της Ύδρας, παρατήρησε το έντονο νεύμα αποδοκιμασίας που έκανε μια καλοβαλμένη τουρίστρια στον φίλο της. “Ι won’t buy that!”, είπε η τουρίστρια καθώς έβγαιναν από ένα κατάστημα που πωλούσε γυναικεία τουριστικά ενδύματα, προφανώς απογοητευμένη από την ποιότητα και το στιλ των ενδυμάτων.  

Με θέα στο πέλαγος: το ελληνικό luxury beach wear που στοχεύει ψηλά
Ο Άρης διαθέτει μια δυναμική ομάδα έμπειρων συνεργατών που αγαπάνε τη γυναίκα και το γυναικείο ρούχο, αλλά και ξέρουν να αφουγκράζονται «το νέο και το παλιό». Πηγή έμπνευσής τους σε αυτό το νέο δημιουργικό τους εγχείρημα είναι κυρίως ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός, σε όλες τις όψεις και διαστάσεις του.

Με δύναμη από την Ελλάδα
Πού βρίσκεται όμως η δύναμη της ομάδας του; Στο ότι δεν σταματά ποτέ να πειραματίζεται με νέα υφάσματα, στιλ και σχέδια που έχουν μέσα τους κάτι βαθιά αρχαιοελληνικό και συνάμα κοσμοπολίτικο. Στο ότι απευθύνει στη γυναίκα ένα συνεχές δημιουργικό κάλεσμα όπου το τουριστικό ένδυμα παύει πλέον να θεωρείται απλά μια πρόχειρη ή/και «φθηνή» επιλογή αλλά αναδεικνύεται ως συνώνυμο της πολυτέλειας, της κομψότητας, και της ποιότητας, και όλα αυτά σε μια προσιτή τιμή, χωρίς να θυσιάζεται η άνεση και η ξεγνοιασιά που αναζητά μια γυναίκα όταν περνά τις διακοπές της σε ένα πανέμορφο ελληνικό νησί.   

Στήνοντας γέφυρες ανάμεσα στα ελληνικά νησιά: η εξέλιξη της παράδοσης
Και πράγματι ο Άρης έχει βάλει πλώρη να «κατακτήσει» όλα τα ελληνικά νησιά. Όπως λέει χαρακτηριστικά, «κάθε νησί προσφέρει μία ξεχωριστή βάση πειραματισμού για νέες δημιουργίες που έχουν στόχο να ικανοποιήσουν τις βαθύτερες επιθυμίες και ενδυματολογικές ανάγκες των γυναικών». Ήδη έχει στήσει το πρώτο Νεώριον Δημιουργίας, ένα μικρό ατελιέ κοντά στα Ανάκτορα της Κνωσσού, όπου οι εμπνευσμένοι Έλληνες σχεδιαστές του θα επιχειρήσουν να «ντύσουν» τις δημιουργίες τους αντλώντας «νήματα και εργαλεία» από το μυστηριακό και επιβλητικό περιβάλλον της περιοχής.

Επόμενος σταθμός έμπνευσης της Iris Luxury Clothes θα είναι το Ακρωτήρι της Σαντορίνης!

Advertisements